След като пристигнат в страната бежанците и мигрантите преминават през сложен процес на социална адаптация, който може да завърши или с интеграция, или със социално изключване. Бежанците носят със себе си травмата от принудителна миграция и загуба, a мигрантите са изправени пред предизивкателството да изградят за себе си нов дом. Всички те обаче носят силата на сървайвъри! Във Фондация за достъп до права - ФАР считаме, че бежанците, търсещите закрила и мигрантите имат право да достъп до информация като основен фактор за активното им включване в обществото и овластяването им, което балансира неравното им положението. Затова създадохме онлайн платформата Refugeelight.bg, като взехме предвид решаващата роля на съвременните комуникационни технологии.

Refugeelight.bg е инструмент за самопомощ за бежанци и мигранти с актуална достъпна информация. Този сайт предлага инструкции как стъпка по стъпка да се справите с различни ежедневни предизвикателства на 9 различни езика - от момента, в който Вие като търсещ закрила или мигрант стъпите на българска територия. Дори и най-сложните съдебни процедури са обяснени на разбираем език, така че съдържанието да бъде лесно усвоено от всички потребители.

И разбира се, има и още нещо! Разработихме за Вас интерактивна карта с услуги, която предоставя подробна информация за контакт с доставчици на услуги като болници, адвокати и езикови центрове, което ги прави на едно кликване разстояние от Вас.

Ако всичко това не е достатъчно, винаги можете да пишете на нашия екип за Вашия проблем през модула Потърси Помощ!

От октовмри 2023г. на сайта имаме и секция за предлагащи и търсещи работа лица, чрез която посредничим на бежанците да си намерят работа в страната. 

НАШАТА МИСИЯ

Ние се стремим да овластяваме и подкрепяме търсещите закрила, бежанците и мигрантите по време на житейския им път в България като им предлагаме насоки и лъч надежда.

КАК СЕ ЗАРОДИ REFUGEELIGHT.BG

Refugeelight.bg е горд наследник на платформите Refugeelife.bg и Refugee.info. През 2017 г. Международният спасителен комитет (International Rescue Committee) обедини усилията с Фондация за достъп до права - ФАР, като местен партньор, за изготвяне на съдържанието на българската секция на Refugee.info и картата с доставчиците на услуги в страната. В края на 2018 г. обаче Refugee.Info прекрати актуализацията на секцията за България и реши да свали всички материали от своите платформи като ги предаде на ФАР. Нетърпеливи да развием положителните резултати, постигнати от Refugee.info, у нас се зароди идеята за Refugeelight.bg и така започна нашата история. Първоначално платформата беше насочена към бежанци и мигранти. С времето и с нарастването на нуждите, решихме да разширим съдържанието ѝ, така че то да се отнася до всички бежанци и мигранти, които се опитват да изградят живот в България. 

НАШИЯТ ЕКИП

Фондацията за достъп до права - ФАР има дългогодишен опит в предоставянето на правна помощ на търсещите закрила, бежанците и мигрантите в България и поради това има ценен практически поглед в тази област.

Валерия Иларева е наш главен юрист и основател на ФАР и има повече от 20 години опит в областта на миграционното и бежанско право. Тя е водещата фигура зад Refugeelight.bg.

Магдалена Митева е нашият старши редактор на съдържанието и служител по дигиталната ангажираност. Тя е тази, която модерира подготовката на статии и актуализира съдържанието на платформата. Тя следи и гарантира, че съдържанието е правно достоверно и лесно за разбиране.

Надя Денкова е нашият служител по картографиране на услуги, която поддържа връзка с доставчиците на услуги и актуализира интерактивната карта. 

Нашият екип за дигитална връзка и комуникации с общностите е на Ваше разположение, ако следвате нашите социални медии.

Нашият служител по социалните медии Илдико Отова  подготвя кратки и ангажиращи публикации за вас, обобщава нашето съдържание, приближавайки го до вас. 

Ако искате да зададете въпросите си и да общувате на собствения си език, т.е. украински, руски, арабски, фарси, пущу или английски, нашите експерти за дигитална връзка и комуникации с общностите очакват Вашите съобщения.

И ТОВА НЕ Е ВСИЧКО...

Част от нашия екип са бежанците и мигрантите, които оформят нашето съдържание, доброволците, авторите, журналистите, IT специалисти и много други, които изграждат облика на Refugeelight.bg и дават на платформата атрактивна и динамична визия.

Насладете се на Refugeelight.bg и споделете с нас Вашите отзиви!