Magi_photo-travelling.jpg

Информацията е актуализирана на 15.03.2023г.

Доброволно завръщане и реинтеграция е програма, която помага на хората, които искат да се върнат в държавата си на произход или друга държава, в която имат  право да пребивават легално. Програмата се ръководи от Международната организация по миграция (МОМ).

Кой може да кандидатства?

Можете да кандидатствате за подпомагане за доброволно връщане, ако:

  • Живеете в България без право на пребиваване, без документи или документи с изтекъл срок на валидност.
  • Вече не искате да останете в България - дори и да Ви е предоставена международна закрила.
  • Вашата молба за закрила е висяща и нямате окончателно решение.
  • Имате отказ на молбата Ви за закрила.
  • Доброволно сте оттеглили молбата си за закрила.
  • Все още нямате заповед за връщане/експулсиране.
  • Достатъчно здрави сте, за да пътувате.

Важно! След като оттеглите молбата си за закрила, не можете да кандидатствате отново, освен ако не възникнат нови обстоятелства за личното Ви положение или за страната Ви на произход.

Ако оттеглите молбата си за закрила и решите да се прибирате вкъщи, но не чрез програмата за доброволно връщане, могат да Ви задържат и да Ви депортират.

Можете да се възползвате от програмата за доброволно връщане на МОМ само веднъж.

Лица под 14 години, непридружени от възрастен член на семейството

Ако сте на възраст под 14 години и искате да се върнете във Вашата страна, e нужно разрешение от родителите Ви или други близки роднини, за да бъдете върнати.

Трябва да информирате МОМ за имената и данните за контакт на Вашите родители или близки роднини.

Ако семейството Ви се съгласи, MOM ще организира пътуването и ще Ви придружи. За съжаление, ако семейството Ви не даде разрешение да се върнете, MOM не може да Ви включи в програмата.

Как се прилага и използва програмата за доброволно връщане и реинтеграция?

Стъпка 1: Установяване на контакт с МОМ

За да кандидатствате за подкрепа за доброволно завръщане, свържете се с служителите на МОМ, които действат в страната на Вашето текущо пребиваване. Служителите на МОМ редовно посещават регистрационно-приемателните центрове на Държавната агенция за бежанците.

Можете да се свържете с екипа на МОМ и:

  • На телефон +359 (2) 93 94 774;
  • Чрез имейл: [email protected];
  • На място в офиса на МОМ на адрес: гр. София, ул. Цар Асен № 77.

Ако в момента се намирате в някой от центровете на ДАБ, можете да помолите социалните работници там за съдействие.

Програмата ще Ви помогне да се върнете само във Вашата страна на произход или в страна в която можете да пребивавате легално и която е определена за безопасна от МОМ. Не можете да се върнете в дома си чрез МОМ, ако в държавата Ви има война. Списъкът на МОМ за опасни държави се променя всеки месец. Сирия обаче остава в списъка.

Стъпка 2: Консултиране

Екипът на МОМ ще събере личните Ви данни, ще поговори с Вас, за да разбере ситуацията Ви и ще се увери, че решението да се върнете в родината Ви е окончателно.

Ако имате въпроси, свързани с връщането Ви, това е моментът, в който можете да ги зададете.

Стъпка 3: Получаване на документ за пътуване

Ако нямате паспорт, МОМ може да се свърже със съответното посолство и да Ви помогне при издаването на документи за пътуване за Вас и Вашето семейство.

Това може да отнеме известно време, в зависимост от Вашия случай и страната на произход. Не всяка държава има посолство в България. Понякога МОМ трябва да се свърже с посолства в други страни и това може да удължи процедурата с няколко месеца.

След като документи Ви за пътуване са готови, трябва да изчакате между една седмица и 10 дни, за да можете да се върнете в родината си. Този период зависи от наличните международни полети.

Стъпка 4: Закупуване на самолетни билети

MOM ще закупи Вашите самолетни билети. Те ще се опитат да намерят най-безопасния начин да Ви върнат в родината си, като вземат предвид Вашия език и религия.

Вероятно ще трябва да смените самолети няколко пъти, за да се приберете.

Ако това е необходимо, МОМ ще Ви осигури и медицинска помощ и/или прегледи преди да заминете.

Стъпка 5: Пътуване

Служителите на MOM ще Ви придружат до международното летище в София и ще Ви помогнат при чекирането и паспортния контрол.

След паспортния контрол ще пътувате сами като всеки друг пътник, освен ако не сте непридружено лице под 14 години, без възрастен член на семейството. В този случай служител на МОМ ще Ви придружи от България до семейството или роднините Ви у дома.

Ако имате здравословни проблеми или други ограничаващи самостоятелното пътуване проблеми, служител на МОМ също може да Ви придружи по време на цялото пътуване.

В противен случай ще получите торбичка с логото на МОМ, която трябва държите в себе си. Това ще служи като знак на служителите на летището, че сте бенефициент на програмата на МОМ за доброволно връщане.

Ден преди Вашето пътуване, МОМ ще Ви даде инструкции.Ще получите и парична помощ до 100 евро, която може да бъде увеличена до 150 евро ако сте уязвимо лице.  

Реинтеграция

Някои хора, могат да получат финансова и друга подкрепа, за да се реинтегрират в родината си.

В някои случаи МОМ може да Ви помогне финансово за заплащане на курсове и обучения, психологическа и медицинска подкрепа, ремонти за Вашата къща или нови бизнес дейности.

Финансовата помощ за реинтеграция след завръщането в страната Ви по произход може да бъде до 1000 евро или 2000 евро за уязвими лица като например деца под 18 години, пътуващи сами, самотни родители, хора с хронични заболявания и семейства.

Услугите, предоставяни от МОМ, са безплатни.

Информационни видеоклипове на AVRR са достъпни на арабски, кюрдски, дари, пащу и английски.